niedziela, 8 kwietnia 2018

Otrzymywanie emulsji O/W - metoda 1



Jakiś czas temu recenzowałam książkę "Domowe receptury na naturalne kosmetyki". W związku z tym, że opis otrzymywania kremów O/W był niepoprawny, przychodzę z pomocą w tym temacie. Oddaję w Wasze ręce ogólny tutorial na otrzymanie nietłustych emulsji. 


Potrzebne przybory:


  • waga
  • przybory do odmierzania: łyżeczki, pipetki etc.
  • 2 szklane lub ceramiczne naczynia
  • termometr
  • szpatułka
  • mikser lub blender
  • łaźnia wodna (garnek + woda + kuchenka)
  • łapki do gorących naczyń
  • spirytus do dezynfekcji
  • ręcznik papierowy
  • opakowanie docelowe

Emulsja O/W = faza wodna + faza olejowa + dodatki + konserwant





W skład fazy wodnej mogą wchodzić:
  • woda,
  • wyciągi,
  • zagęstniki,
  • ekstrakty wodne, glikolowe, glicerynowe,
  • substancje rozpuszczalne w wodzie, zwłaszcza wymagające podgrzanie do rozpuszczenia



Fazę olejową mogą stanowić:


  • oleje naturalne,
  • oleje mineralne,
  • emulgatory,
  • silikony,
  • woski,
  • masła,
  • wit. E



Dodatkami mogą być:


  • zapach,
  • barwnik,
  • składniki aktywne, np. niacynamid

Jak to wszystko ze sobą wymieszać, aby otrzymać stabilny krem? 

Pamiętajcie o dezynfekcji wszelkich używanych narzędzi przed przystąpieniem do wytwarzania! 
Mieszając, podgrzewać w osobnych naczyniach obie fazy do tej samej temperatury, około 70*C, jednakże temperatura ta zależy tak naprawdę od najtrudniej topliwego składnika fazy olejowej, więc może być zarówno wyższa od 70 jak i niższa.  

Gdy faza olejowa jest jednorodna, wszystkie składniki się rozpuściły i faza jest ciekła, dodać ją do fazy wodnej i mieszać bardzo intensywnie przez około 2 minuty. Uważać, aby nie zapowietrzyć zbyt mocno masy! Zwłaszcza, gdy używacie blendera - wtedy wystarczy z 10-20s naprawdę intensywnego mieszania. Potem zmniejszyć obroty na najniższe możliwe, ale nie przestawać mieszać. 

Monitorować temperaturę. Poniżej 40*C dodać składniki aktywne, zapach i konserwanty. Mieszać dalej i czekać aż emulsja schłodzi się do temperatury pokojowej. 

Następnie przełożyć masę do zdezynfekowanych wcześniej opakowań. Leżakować produkt 24h.

To jest najogólniejszy proces wytwarzania emulsji O/W. Można go oczywiście modyfikować, jeśli to konieczne.

Jeżeli emulsja jest stabilna, to nie powinno być w niej grudek i nie powinna się wydzielać woda ani olej. 

WSKAZÓWKA 1: Bardzo ważny jest dobór emulgatora w recepturze. Aby otrzymać emulsję O/W, emulgator musi się charakteryzować wysokim HLB (Hydrophylic-Lypophylic Balance =  równowaga hydrofilowo-lipofilowa) powyżej 10, chyba że producent zapewnia o skuteczności działania emulgatora poniżej HLB=10 (jak np. dla Olivem 1000). 

WSKAZÓWKA 2: Nie powinno się mieszać ze sobą różnych kompozycji zapachowych. Ostrożnie z olejkami eterycznymi, można przesadzić z ich ilością.

WSKAZÓWKA 3: Ekstrakty wodne, glikolowe i glicerynowe dodawać pod koniec ogrzewania fazy wodnej.


WSKAZÓWKA 4: Witaminę E dodaje się przed ogrzewaniem fazy olejowej. 


Mam nadzieję, że tutorial będzie przydatny. 

Każda receptura jest inna i wykonanie może się różnić, więc w razie pytań, służę pomocą.