Jakiś czas temu recenzowałam książkę "Domowe receptury na naturalne kosmetyki". W związku z tym, że opis otrzymywania kremów O/W był niepoprawny, przychodzę z pomocą w tym temacie. Oddaję w Wasze ręce ogólny tutorial na otrzymanie nietłustych emulsji.
Potrzebne przybory:
- waga
- przybory do odmierzania: łyżeczki, pipetki etc.
- 2 szklane lub ceramiczne naczynia
- termometr
- szpatułka
- mikser lub blender
- łaźnia wodna (garnek + woda + kuchenka)
- łapki do gorących naczyń
- spirytus do dezynfekcji
- ręcznik papierowy
- opakowanie docelowe
Emulsja O/W = faza wodna + faza olejowa + dodatki + konserwant
W skład fazy wodnej mogą wchodzić:
- woda,
- wyciągi,
- zagęstniki,
- ekstrakty wodne, glikolowe, glicerynowe,
- substancje rozpuszczalne w wodzie, zwłaszcza wymagające podgrzanie do rozpuszczenia
Fazę olejową mogą stanowić:
- oleje naturalne,
- oleje mineralne,
- emulgatory,
- silikony,
- woski,
- masła,
- wit. E
Dodatkami mogą być:
- zapach,
- barwnik,
- składniki aktywne, np. niacynamid
Jak to wszystko ze sobą wymieszać, aby otrzymać stabilny krem?
Pamiętajcie o dezynfekcji wszelkich używanych narzędzi przed przystąpieniem do wytwarzania!
Mieszając, podgrzewać w osobnych naczyniach obie fazy do tej samej temperatury, około 70*C, jednakże temperatura ta zależy tak naprawdę od najtrudniej topliwego składnika fazy olejowej, więc może być zarówno wyższa od 70 jak i niższa.
Mieszając, podgrzewać w osobnych naczyniach obie fazy do tej samej temperatury, około 70*C, jednakże temperatura ta zależy tak naprawdę od najtrudniej topliwego składnika fazy olejowej, więc może być zarówno wyższa od 70 jak i niższa.
Gdy faza olejowa jest jednorodna, wszystkie składniki się rozpuściły i faza jest ciekła, dodać ją do fazy wodnej i mieszać bardzo intensywnie przez około 2 minuty. Uważać, aby nie zapowietrzyć zbyt mocno masy! Zwłaszcza, gdy używacie blendera - wtedy wystarczy z 10-20s naprawdę intensywnego mieszania. Potem zmniejszyć obroty na najniższe możliwe, ale nie przestawać mieszać.
Monitorować temperaturę. Poniżej 40*C dodać składniki aktywne, zapach i konserwanty. Mieszać dalej i czekać aż emulsja schłodzi się do temperatury pokojowej.
Następnie przełożyć masę do zdezynfekowanych wcześniej opakowań. Leżakować produkt 24h.
To jest najogólniejszy proces wytwarzania emulsji O/W. Można go oczywiście modyfikować, jeśli to konieczne.
Jeżeli emulsja jest stabilna, to nie powinno być w niej grudek i nie powinna się wydzielać woda ani olej.
WSKAZÓWKA 1: Bardzo ważny jest dobór emulgatora w recepturze. Aby otrzymać emulsję O/W, emulgator musi się charakteryzować wysokim HLB (Hydrophylic-Lypophylic Balance = równowaga hydrofilowo-lipofilowa) powyżej 10, chyba że producent zapewnia o skuteczności działania emulgatora poniżej HLB=10 (jak np. dla Olivem 1000).
WSKAZÓWKA 2: Nie powinno się mieszać ze sobą różnych kompozycji zapachowych. Ostrożnie z olejkami eterycznymi, można przesadzić z ich ilością.
WSKAZÓWKA 3: Ekstrakty wodne, glikolowe i glicerynowe dodawać pod koniec ogrzewania fazy wodnej.
WSKAZÓWKA 4: Witaminę E dodaje się przed ogrzewaniem fazy olejowej.
Mam nadzieję, że tutorial będzie przydatny.
Każda receptura jest inna i wykonanie może się różnić, więc w razie pytań, służę pomocą.
WSKAZÓWKA 3: Ekstrakty wodne, glikolowe i glicerynowe dodawać pod koniec ogrzewania fazy wodnej.
WSKAZÓWKA 4: Witaminę E dodaje się przed ogrzewaniem fazy olejowej.
Mam nadzieję, że tutorial będzie przydatny.
Każda receptura jest inna i wykonanie może się różnić, więc w razie pytań, służę pomocą.