wtorek, 16 maja 2017

Ciekawostka #1 - Co łączy kokosa z winem?

Stwierdziłam, że dobrym pomysłem będzie stworzenie cyklu krótkich postów z kategorii ciekawostek. Mam nadzieję, że cykl umożliwi szybkie poszerzanie swojej wiedzy lub zaintryguje do dyskusji. :)



Ostatnio zaintrygował mnie pewien związek z grupy laktonów. 

(Laktony to cykliczne estry, czyli pochodne związków prostołańcuchowych zawierających jednocześnie grupę alkoholową i karboksylową). Substancja ma wdzięczną nazwę laktonu winowego, ponieważ wyizolowano go z białego wina. Jest on związkiem zapachowym wykorzystywanym w perfumerii i aromatach spożywczych. Niestety nie znalazłam informacji na temat jego innych zastosowań w kosmetyce. Posiada bardzo charakterystyczny zapach, którego nigdy w życiu nie skojarzyłabym z nim (nazwa jest zmyłką ;) ). Otóż związek ten pachnie kokosem. KOKOSEM! To mnie szczerze zaskoczyło. 

Struktura laktonu winowego [1]


Ten lakton uplasował się w grupie moich "ulubieńców", ze względu na połączenie dwóch produktów, które uwielbiam. Przepadam za smakiem i zapachem kokosa, no i lubię wychylić lampkę dobrego wina. 


[1] Angielska Wikipedia

[2] Właściwości laktonu winowego: http://www.thegoodscentscompany.com/data/rw1552601.html