Stwierdziłam, że dobrym pomysłem będzie stworzenie cyklu krótkich postów z kategorii ciekawostek. Mam nadzieję, że cykl umożliwi szybkie poszerzanie swojej wiedzy lub zaintryguje do dyskusji. :)
Ostatnio zaintrygował mnie pewien związek z grupy laktonów.
(Laktony to cykliczne estry, czyli pochodne związków prostołańcuchowych zawierających jednocześnie grupę alkoholową i karboksylową). Substancja ma wdzięczną nazwę laktonu winowego, ponieważ wyizolowano go z białego wina. Jest on związkiem zapachowym wykorzystywanym w perfumerii i aromatach spożywczych. Niestety nie znalazłam informacji na temat jego innych zastosowań w kosmetyce. Posiada bardzo charakterystyczny zapach, którego nigdy w życiu nie skojarzyłabym z nim (nazwa jest zmyłką ;) ). Otóż związek ten pachnie kokosem. KOKOSEM! To mnie szczerze zaskoczyło.
Struktura laktonu winowego [1] |
Ten lakton uplasował się w grupie moich "ulubieńców", ze względu na połączenie dwóch produktów, które uwielbiam. Przepadam za smakiem i zapachem kokosa, no i lubię wychylić lampkę dobrego wina.
[1] Angielska Wikipedia
[2] Właściwości laktonu winowego: http://www.thegoodscentscompany.com/data/rw1552601.html