Róża damasceńska, źródło: depositphotos.com |
Zapewne ciekawi Was nazwa bloga. Co oznacza tajemnicze słowo na "e". Oczywiście bardzo łatwo można to sobie wygooglować, ale i tak zdradzę sekret.
Po pierwsze lubię francuski. Po drugie - to słowo ślicznie brzmi.
Enfleurage [czyt. "ęfleuraż"](=nawonienie) to jedna z najstarszych technik otrzymywania produktu zapachowego, polegająca na utrwalaniu zapachów w tłuszczach na zimno. Metodą tą otrzymuje się tzw. pomadę z delikatnych surowców, najczęściej kwiatowych, które często źle znoszą podwyższoną temperaturę, przez co nie mogą zostać poddane podstawowym procesom wykorzystywanym w perfumerii, np. destylacji z parą wodną.
Technika ta jest podobna do maceracji. Tylko że w maceracji kwiaty są zalewane olejem, a tutaj płatki są rozsypywane raczej na tłuszczach stałych i tak sobie leżą przez określony czas, po czym są zbierane i zastępowane świeżymi.
Enfleurage było już wykorzystywane w starożytnym Egipcie, a szczyt popularności przeżyło w XIX wieku.
Stałe perfumy, źródło: eco-verde.pl |