poniedziałek, 12 marca 2018

Analiza lotnych alergenów w kremie



Porozmawiajmy o alergenach. 
Istnieje pewien dokument, zwany listą limitowanych składników, stanowiących lotne alergeny. Tzw. "lista 26 alergenów". Są to związki, które najczęściej wywołują alergie kontaktowe i zazwyczaj są komponentami kompozycji zapachowych. Muszą być one wymieniane w składzie INCI produktu. 
Ale szczerze powiedziawszy, to mogą uczulać również inne surowce, a w szczególności te naturalne i organiczne. 

W tym poście przedstawię sposób oznaczania tych związków w gotowym kremie.




Tak prezentuje się lista 26 alergenów.


Nazwa chemiczna/zwyczajowa składnika
Nazwa INCI
Formaldehyd
Formaldehyde
Alkohol benzylowy
Benzyl Alcohol
Hydroxy-methylpentylcyclohexenecarboxaldehyde
Lyral
2-(4-tert-butylbenzyl)propionaldehyde
 Butylphenyl Methylpropional
2-benzylidenoheptanal
Amyl cinnamal
3,7-dimetylo-2,6-oktadienal
Citral
1,2-metoksy-4-(2-propenylo)-fenol
Eugenol
Alkohol cynamonowy
Cinnamyl alcohol
7-hydroksycytronellal
Hydroxycitronellal
2-metoksy-4-(1-propenylo)-fenol
Isoeugenol
2-pentylo-3- fenyloprop-2-en-1-ol
Amylcinnamyl alcohol
Salicylan benzylu
Benzyl salicylate
3-fenylo-2-propenal
Cinnamal
Kumaryna
Coumarin
3,7-dimetylo-(2E)-2,6-oktadien-1-ol
Geraniol
Alkohol 4-metoksybenzylowy
Anise alcohol
cynamonian benzylu
Benzyl cinnamate
3,7,11 – trimetylo-2,6,10-dodekatrien-1-ol
Farnesol
3,7-dimetylo-1,6-oktadien-3-ol
Linalool
Benzoesan benzylu
Benzyl benzoate
Cytronellol
Citronellol
2-benzylidenooktanal
Hexyl cinnamal
(4R)-1-metylo-4-(1-metyloetenylo)cykloheksen
Limonene
3-metylo-4-(2,6,6-trimetylo-2-cykloheksen-1-ylo)-3-buten-2-on
Alpha-isomethyl ionone
Ekstrakt mchu dębowego
Evernia prunastri extract
Ekstrakt mchu drzewnego
Evernia furfuracea extract



Do takiej analizy wykorzystuje się metodę mikroekstrakcji do fazy stałej z przestrzeni nadpowierzchniowej (HS-SPME). Nazwa trochę długa, ale technika prosta. Ekstrakcja polega na wydobyciu jednego związku, bądź grupy związków o określonych właściwościach ze złożonej mieszaniny. Zazwyczaj ekstrahuje się mieszaniny różnymi rozpuszczalnikami ciekłymi, ale w tym przypadku mamy do czynienia z nielotną próbką kremu oraz małymi ilościami analitu ekstrahowanymi do nośnika w postaci stałej. Faza stała jest włóknem kwarcowym, na które naniesiono film sorbentu. Alergeny w większości są lotne i w trakcie podgrzewania próbki kremu, będą ulatywały w kierunku włókna i będą absorbowane lub adsorbowane (w zależności od rodzaju użytego sorbentu) na wspomnianym filmie. Po zakończeniu badania, włókno jest chowane do metalowej igły.
źródło: 2014.igem.org


Metoda SPME jest łączona przede wszystkim z chromatografią gazową, rzadziej cieczową, ale także analizą masową. Włókno po ekstrakcji przenoszone jest do określonej aparatury w której możliwy jest rozdział związków – chromatgoraf, czy spektrometr mas, a następnie ich analiza.

Do zalet metody SPME należą prostota, niski koszt, brak niszczenia próbki, łatwość automatyzacji, szereg zastosowań – analiza zarówno związków polarnych i niepolarnych, możliwość derywatyzacji (tworzenia pochodnych) związków.

Jak widać, opis metody może wydawać się skomplikowany, jednak w praktyce ta technika  analizy jest bardzo przyjazna. 

Ktoś mógłby zapytać, po co wykonuje się takie analizy. Pierwszy powód - aby producent wiedział jakie alergeny znajdują się w kosmetyku i co powinien umieścić w składzie INCI produktu. Drugi powód - aby sprawdzić producenta, czy nie pominął podania alergenów w składzie INCI.