Porozmawiajmy o alergenach.
Istnieje pewien dokument, zwany listą limitowanych składników, stanowiących lotne alergeny. Tzw. "lista 26 alergenów". Są to związki, które najczęściej wywołują alergie kontaktowe i zazwyczaj są komponentami kompozycji zapachowych. Muszą być one wymieniane w składzie INCI produktu.
Ale szczerze powiedziawszy, to mogą uczulać również inne surowce, a w szczególności te naturalne i organiczne.
W tym poście przedstawię sposób oznaczania tych związków w gotowym kremie.
W tym poście przedstawię sposób oznaczania tych związków w gotowym kremie.
Tak prezentuje się lista 26 alergenów.
Nazwa chemiczna/zwyczajowa składnika
|
Nazwa INCI
|
Formaldehyd
|
Formaldehyde
|
Alkohol benzylowy
|
Benzyl Alcohol
|
Hydroxy-methylpentylcyclohexenecarboxaldehyde
|
Lyral
|
2-(4-tert-butylbenzyl)propionaldehyde
|
Butylphenyl Methylpropional
|
2-benzylidenoheptanal
|
Amyl cinnamal
|
3,7-dimetylo-2,6-oktadienal
|
Citral
|
1,2-metoksy-4-(2-propenylo)-fenol
|
Eugenol
|
Alkohol cynamonowy
|
Cinnamyl alcohol
|
7-hydroksycytronellal
|
Hydroxycitronellal
|
2-metoksy-4-(1-propenylo)-fenol
|
Isoeugenol
|
2-pentylo-3- fenyloprop-2-en-1-ol
|
Amylcinnamyl alcohol
|
Salicylan benzylu
|
Benzyl salicylate
|
3-fenylo-2-propenal
|
Cinnamal
|
Kumaryna
|
Coumarin
|
3,7-dimetylo-(2E)-2,6-oktadien-1-ol
|
Geraniol
|
Alkohol 4-metoksybenzylowy
|
Anise alcohol
|
cynamonian benzylu
|
Benzyl cinnamate
|
3,7,11 – trimetylo-2,6,10-dodekatrien-1-ol
|
Farnesol
|
3,7-dimetylo-1,6-oktadien-3-ol
|
Linalool
|
Benzoesan benzylu
|
Benzyl benzoate
|
Cytronellol
|
Citronellol
|
2-benzylidenooktanal
|
Hexyl cinnamal
|
(4R)-1-metylo-4-(1-metyloetenylo)cykloheksen
|
Limonene
|
3-metylo-4-(2,6,6-trimetylo-2-cykloheksen-1-ylo)-3-buten-2-on
|
Alpha-isomethyl ionone
|
Ekstrakt mchu dębowego
|
Evernia prunastri extract
|
Ekstrakt mchu drzewnego
|
Evernia furfuracea extract
|
Do takiej analizy wykorzystuje się metodę mikroekstrakcji do fazy stałej z przestrzeni nadpowierzchniowej (HS-SPME). Nazwa trochę długa, ale technika prosta. Ekstrakcja polega na wydobyciu jednego związku, bądź grupy związków o określonych właściwościach ze złożonej mieszaniny. Zazwyczaj ekstrahuje się mieszaniny różnymi rozpuszczalnikami ciekłymi, ale w tym przypadku mamy do czynienia z nielotną próbką kremu oraz małymi ilościami analitu ekstrahowanymi do nośnika w postaci stałej. Faza stała jest włóknem kwarcowym, na które naniesiono film sorbentu. Alergeny w większości są lotne i w trakcie podgrzewania próbki kremu, będą ulatywały w kierunku włókna i będą absorbowane lub adsorbowane (w zależności od rodzaju użytego sorbentu) na wspomnianym filmie. Po zakończeniu badania, włókno jest chowane do metalowej igły.
źródło: 2014.igem.org |
Metoda SPME jest łączona przede wszystkim z chromatografią gazową, rzadziej cieczową, ale także analizą masową. Włókno po ekstrakcji przenoszone jest do określonej aparatury w której możliwy jest rozdział związków – chromatgoraf, czy spektrometr mas, a następnie ich analiza.
Do zalet metody SPME należą prostota, niski koszt, brak niszczenia próbki, łatwość automatyzacji, szereg zastosowań – analiza zarówno związków polarnych i niepolarnych, możliwość derywatyzacji (tworzenia pochodnych) związków.
Jak widać, opis metody może wydawać się skomplikowany, jednak w praktyce ta technika analizy jest bardzo przyjazna.
Ktoś mógłby zapytać, po co wykonuje się takie analizy. Pierwszy powód - aby producent wiedział jakie alergeny znajdują się w kosmetyku i co powinien umieścić w składzie INCI produktu. Drugi powód - aby sprawdzić producenta, czy nie pominął podania alergenów w składzie INCI.