poniedziałek, 19 lutego 2018

Jak poprawnie przechowywać oleje

Generalnie tłuszcze można podzielić na stałe i ciekłe. Stałe zawierają dużo tłuszczowych kwasów nasyconych, takich jak kwas kaprylowy, kaprynowy, laurynowy, palmitynowy, stearynowy czy arachidowy. Kwasy nasycone są związkami organicznymi, nie zawierającymi w swoim łańcuchu wiązań wielokrotnych (podwójnych czy potrójnych), ich wiązania pomiędzy węglami są "nasycone atomami wodoru". Z tego powodu mają konsystencję stałą. Z kolei kwasy nienasycone posiadają wiązania wielokrotne, czasem nawet jest ich w łańcuchu kilka. Obecność kwasów nienasyconych nadaje tłuszczowi ciekłą postać. 

Tłuszcze stałe posiadają większą trwałość i przydatność do użycia, właśnie ze względu na małą ilość kwasów nienasyconych. Mogą też być poddawane obróbce w wyższych temperaturach. Ale to wcale nie oznacza, że mają lepsze właściwości zdrowotne i kosmetyczne. 



! KWASY TŁUSZCZOWE W OLEJACH WYSTĘPUJĄ NIE W POSTACI WOLNEJ, ALE W POSTACI TRIACYLOGLICEROLI !

Innym sposobem klasyfikacji olejów jest podział na tłuszcze schnące - zawierające powyżej 50% kwasów nienasyconych, półschnące - zawierające od 20 do 50% kwasów nienasyconych i nieschnące - zawierające poniżej 20% kwasów nienasyconych.

Oleje w pielęgnacji powinno się dobierać do typu swojej cery. Do skóry tłustej najlepsze będą tłuszcze schnące, czyli z wysoką zawartością kwasów nienasyconych, z kolei do cery suchej i dojrzałej tłuszcze nieschnące, pozostawiające na skórze ochronny film okluzyjny.


źródło: trzyznakismaku.pl


Aby tłuszcz jak najdłużej zachował swoją świeżość, należy przede wszystkim:

- kupować opakowanie o mniejszej objętości - minimalizujemy tym samym czas oddziaływania oleju z powietrzem, które wpuszczamy do butelki przy każdorazowym użyciu, a tlen z powietrza przyspiesza utlenienie wiązań wielokrotnych w kwasach nienasyconych, co będzie prowadziło do zmiany właściwości fizykochemicznych i w konsekwencji nawet do degradacji cząsteczek do szkodliwych (i śmierdzących) aldehydów czy ketonów

- przechowywać go w ciemnym miejscu i ciemnym opakowaniu - światło przyspiesza tworzenie się rodników, które mogą reagować z wiązaniami nienasyconymi kwasów tłuszczowych

- przechowywać go w chłodnym miejscu - temperatura przyspiesza procesy degradacji kwasów nienasyconych

- przechowywać w suchym miejscu - wilgoć w powietrzu może prowadzić do hydrolizy triacylogliceroli z wytworzeniem produktów o właściwościach drażniących czy alergizujących


Stosując się do tych kilku ważnych wskazówek, jesteśmy w stanie wydłużyć okres świeżości oleju i jego przydatności do użycia.